STIL MINIMALIST
stil minimalist.
Mies Van Der Rohe spunea: “Less is more”: “Mai putin inseamna mai mult”, pentru a defini strategiile sale estetice. El punea mai mult accent pe structura internă a construcției, prin eliminarea pereților interni și adoptarea un plan deschis, reducând structura construcției la o “piele”, sau fațadă, puternică, transparentă și elegantă.
In anii ’60 termenul de “minimalism” a devenit la moda, definind in primul rand un stil de arta, iar apoi de design.
In termeni arhitecturali minimalismul este bazat pe un proces de a reduce arhitectura la conceptiile sale esentiale de spatiu, lumina si forma.
Fundamentul minimalismului ramane insa acelasi: linii clare, suprafete dure si mobilier jos, dar mai nou observam muchii mai slabe, mai multe culori, textura aducand tot mai mult cu textura organica.
Rezultatul minimalismului nu depinde neaparat de folosirea unor metode elaborate, tehnologie avansata sau materiale specifice, ci doar de un proces rational si simplu, rezultatul putand fi cu usurinta remarcat. De aceea acest mod de a face arhitectura, aceasta sensivitate a designului este atat de des intalnit, avand in vedere ca a evoluat atunci cand efectele globalizarii au fost simtite, mai ales in domeniul culturii.
Lumina este una dintre principalele aspecte ale minimalismului, in arhitectura cat si in designul interior. Lumina directa, indirecta, difuza, puncte de lumina care pot mari spatiul, acoperi un zid, reflecta culorile, de a lumina anumite obiecte de mobilier sau accentua un anumit traseu.
Este foarte interesant de observat ca prin utilizarea filtrelor de lumina, materialelor foarte deschise, sticla translucida, sau lumini difuze, obiectele par sa sfideze legile gravitatiei.
Materialele translucide au mai degraba abilitatea de a sugera contururile decat de a ni le arata. Lumina care patrunde prin acestea estompeaza muchiile obiectelor, facandu-le sa arate de parca s-ar dizolva in spatiu. Panourile din lemn laminat au efect similar. Aparent solide de la distanta, pot fi modelate in foarte multe modalitati fara a strica aspectul final al suprafetei, fiind armonizat de lumina filtrata.
O locuinta minimalista este eleganta, simpla, cu forme arhitecturale directe, planuri neintrerupte si culori neutre.
Cu aceasta abordare, spatiul devine mai larg, mai amplu, mai luminos, suprafetele si liniile sunt sculpturale si placute, dezordinea si aglomeratia sunt eliminate, putinele accesorii fiind doar cele cu adevarat utile.
Curentul minimalist este tot mai popular, imbinand elementele naturale cu esteticul si modernul, in culori calme si netru, tonuri de alb, bej si gri, care amintesc de plaje, pietre, nori. Forta minimalismului rezida in eficienta de a folosi un minim din ceea ce exista intr-o incapere, asa ca fiecare obiect trebuie perfect ales, iar materialele conteaza enorm, ca si forma fiecaruia.